Kwiaty na każdą okazję
| |
Kwiaty / Kwiaty lecznicze / Mniszek lekarski
| |
Kwiaty balkonowe Kwiaty lecznicze Bobrek trójlistkowy Chaber bławatek Czarnuszka Dziewanna drobnokwiatowa Dziurawiec zwyczajny Fiołek trójbarwny Konwalia Lawenda Mniszek lekarski Nagietek lekarski Nasturcja większa Rumianek pospolity Stokrotka pospolita Wrzos zwyczajny Kwiaty ogrodowe Kwiaty owadożerne Kwiaty trujące O Nas Język kwiatów Wiazanki ślubne Kwiaty doniczkowe Kwiaty na imieniny Kwiaty na Dzień Kobiet Kwiaty na pogrzeb Kwiaty na urodziny Kwiaty na Walentynki Moda kwiatowa Na Dzień Nauczyciela Symbolika kwiatów Kwiatowy savoir-vivre |
Mniszek lekarskiMniszek lekarski należy do rodziny astrowatych. Mniszek jest rośliną kosmopolityczną. Występuje prawie na całym świecie. W Polsce roślina ta jest bardzo pospolita. Traktowana jest przeważnie jako chwast. W Polsce przyjęło się klika określeń dla tej rośliny: brodawnik, mlync, męska stałość, mlecz, pępawa, dmuchawiec. Mniszek bardzo łatwo się rozsiewa. Z intensywnie żółtego kwiatu mniszka rozwijają się szybko owocostany, mające kształt puchatej kulki. Dzięki temu, że nasiona przymocowane są do lekkich parasolowatych aparatów lotnych, łatwo przenoszą się na dalekie odległości.
W lecznictwie stosowane są zarówno kwiaty mniszka, jak i korzenie. Kwiaty zbierane są latem (mniszek kwitnie od IV do VII), korzenie zaś jesienią. Mniszek lekarski zawiera składniki takie jak inulina, witaminy A,B,C,D, sole mineralne i wiele innych. Preparaty z mniszka lekarskiego działają moczopędnie. Nalewki z korzenia mniszka stosowane są w schorzeniach dróg żółciowych oraz przy problemach z wątrobą. Działa pozytywnie na kłopoty z trawieniem, obniża cholesterol. Stosowany przy różnego typu chorobach skóry. Według specjalistów podnosi również sprawność seksualną. Mniszek lekarski wykorzystywany jest również w kuchni. Młode liście są doskonałym materiałem na sałatkę. Z kwiatów mniszka przyrządza się również tzw. miodek majowy oraz wino kwiatowe. Mniszkowy syrop na kaszel 300 kwiatostanów mniszka lekarskiego 3 całe cytryny 1 kg cukru Kwiaty wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Zalać ok. 1/2 litra wody, postawić na gaz i gotować ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone na ćwiartki cytryny. Wyłączyć. Zostawić wywar na 24 godziny. Po 24 godzinach dosypujemy 1kg cukru i gotujemy ok. 2 godzin bez przykrycia, na małym ogniu. Czekamy, aż wytworzy się syrop. Przecedzić przez gazę. Przelać do słoików, zakręcić,odwrócić do góry dnem. Wystudzić. |
Polityka Prywatnosci | Mniszek lekarski |