Kwiaty na każdą okazję
| |
Kwiaty / Kwiaty lecznicze / Nasturcja większa
| |
Kwiaty balkonowe Kwiaty lecznicze Bobrek trójlistkowy Chaber bławatek Czarnuszka Dziewanna drobnokwiatowa Dziurawiec zwyczajny Fiołek trójbarwny Konwalia Lawenda Mniszek lekarski Nagietek lekarski Nasturcja większa Rumianek pospolity Stokrotka pospolita Wrzos zwyczajny Kwiaty ogrodowe Kwiaty owadożerne Kwiaty trujące O Nas Język kwiatów Wiazanki ślubne Kwiaty doniczkowe Kwiaty na imieniny Kwiaty na Dzień Kobiet Kwiaty na pogrzeb Kwiaty na urodziny Kwiaty na Walentynki Moda kwiatowa Na Dzień Nauczyciela Symbolika kwiatów Kwiatowy savoir-vivre |
Nasturcja większaNasturcja większa - Tropaeolum majus, należy do rodziny nasturcjowatych. Ten piękny kwiat pochodzi z Boliwii i Peru, gdzie występuje jako roślina dziko rosnąca. Na kontynent europejski nasturcja została przywieziona w roku 1684 przez Beverninga. Nasturcja uprawiana jest głównie jako roślina ozdobna, jednak ma ona również lecznicze właściwości.
Nasturcja uprawiana jest poprzez wysiew owoców. Trafiają one do ziemi w okresie kwiecień - maj. Roślinka ta nie ma specjalnych wymagań glebowych. Nie wymaga nawożenia, ani specjalnej pielęgnacji. Nasiona nasturcji zawierają w sobie antybiotyki, a także glikozyd - glikotreopeolinę. Specjaliści wskazują na pozytywne działanie nasturcji w zwalczaniu bakterii atakujących drogi oddechowe oraz moczowe. nasionka w celach leczniczych zbierane są na przełomie sierpnia i września., jeszcze jako nie do końca dojrzałe. Pozostają one w suchym i przewiewnym miejscu aż do czasu, gdy można dojrzałe już nasiona wyłuskać. Lecznicze właściwości wykazują również kwiaty i liście nasturcji. W suszonej formie pozytywnie wpływają na żołądek i wątrobę. Liście nasturcji używane są również w kuchni. W smaku przypominają rzodkiewkę. często stają się elementem sałatek. Pąki kwiatowe nasturcji używane są również jako zastępnik kaparów. "Kapary" z nasturcji 1/4 szkl. octu 10% 1/4 szkl. białego wina wytrawnego 500 g zielonych owoców nasturcji 1 łyżeczka soli 100 g cukru 2-3 goździki woda Owoce nasturcji opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Do garnka wlej ok. 2 - 3 szklanek zimnej wody. Wsyp sól. Gdy woda zagotuje się dorzuć kapary. Gotuj 10-15 minut. Pąki odcedź. Przełóż je do małych, wyparzonych słoiczków. Zagotuj ok. 2 szklanek wody, dodaj ocet, cukier i goździki. Pogotuj chwilę, wyciągnij goździki. Zalewę wlej do słoiczków z nasturcją. Zakręć. Pasteryzuj 15 minut w temperaturze 70 st.C. Nasturcja na włosy Zbierz garść liści nasturcji. Opłucz je. Zalej 1/2 l wrzącej wody. Nie gotuj. Wystudź i przecedź przez gazę. Napar z nasturcji stosować można dwojako, jako płukankę - wzmacnia i regeneruje włosy lub jako spray przed suszeniem - pomaga układać włosy, działa jak lakier do włosów. |
Polityka Prywatnosci | Nasturcja większa |